Dokter, Hoe Kom Ik Van Mijn Koude Voeten Af?

koude_voetenKoude voeten is een veel voorkomend probleem. Voeten worden koud als er onvoldoende zuurstofrijk bloed naar de tenen stroomt. Wanneer de bloedsomloop verbetert, verdwijnt het probleem meestal. Aanhoudende koude ledematen kunnen ook een symptoom van andere gezondheidsproblemen zijn zoals bloedarmoede, chronisch vermoeidheidssyndroom, perifere neuropathie of diabetes. Ook voedingstekorten, alcoholgebruik en overmatig roken kunnen koude voeten veroorzaken. Als koude voeten vergezeld gaan met veranderingen van de huid, gevoelloosheid of tintelingen is het belangrijk om direct de huisarts in te schakelen.

De reden voor koude voeten verschilt van persoon tot persoon, raadpleeg altijd je huisarts voor een juiste diagnose als dit probleem zich regelmatig voordoet. Ondertussen vind je hier een aantal eenvoudige huismiddeltjes die voor warmere voeten kunnen zorgen.

  1. Masseer dagelijks de voeten met (massage)olie
  2. Neem koud/warm wisselbaden
  3. Doe voet/been oefeningen:

– Ga afwisselend op de tenen en de hakken staan
– Draai rondjes met de voeten met de klok mee en tegen de klok in
– Probeer met de tenen dingen van de grond te pakken

  1. Drink gember thee of neem in overleg met de huisarts gember supplementen
  2. Drink 2 tot 3 kopjes groene thee per dag
  3. Beweeg! Ga zwemmen en wandelen
  4. Stop met roken
  5. Verminder alcohol gebruik
  6. Eet gezonde (omega 3 rijke) voeding
  7. Loop op blote voeten
  8. Eet dagelijks een boterham met appelstroop
  9. Beweeg de tenen
  10. Doe ontspanningsoefeningen om de vaten te ontspannen
  11. Vermijd cafeïne
  12. Draag ruime schoenen