Vraag Aan De Dokter: Wat Veroorzaakt Spataderen?

spataderenSpatadervorming is een combinatie van erfelijke aanleg en omgevingsfactoren.

Verzwakte kleppen

In de aders zitten kleppen die ervoor zorgen dat het bloed maar één kant op kan gaan en niet terug stroomt. Soms zijn de wanden van de aderen uitgerekt of verliezen ze hun elasticiteit. Hierdoor kunnen de kleppen niet meer goed sluiten. Als de kleppen niet goed functioneren, kan dit ervoor zorgen dat het bloed niet meer goed vooruit wordt gestuwd in de ader en terugstroomt. Als dit gebeurt, hoopt zich het bloed op in de ader, waardoor de ader opzwelt, uitlubbert en gaat kronkelen. De reden waarom de wanden van de aderen uitrekken en de kleppen verzwakken is niet helemaal duidelijk.

Verhoogd risico

Erfelijke belasting speelt zowel bij mannen als bij vrouwen een grote rol. Het risico op spataderen vergroot als je familieleden met spataderen hebt. We weten ook dat een aantal andere factoren de kans op spataderen vergroot. Door hormonale veranderingen hebben vrouwen bijvoorbeeld meer kans op spataderen.

Een ander punt is dat naar mate je ouder wordt de aders hun elasticiteit verliezen. De kleppen sluiten niet meer goed waardoor spataders kunnen ontstaan. Is er daarnaast ook nog sprake van overgewicht, dus extra druk op de aders, dan is kans op spataders nog groter.

Onderzoek suggereert dat wanneer je bovendien een staand beroep hebt dit het risico op spataderen vergroot. En hoewel een zwangerschap het risico op de ontwikkeling van spataderen ook kan vergroten kan het best zo zijn dat de aderen zich na de geboorte van de baby zich gewoon weer herstellen.

Wanneer naar de dokter?

Lichaamsbeweging, de benen hoog leggen in rust, of het dragen van steunkousen kan helpen de klachten van spataderen te verlichten. Maar als je je zorgen maakt over de conditie van je aders zou je bij de TwenteHof Kliniek (afdeling vaatchirurgie/flebologie) een afspraak kunnen maken voor een gratis microconsult. Tijdens dit consult worden je benen beoordeeld door een vaatchirurg met 30 jaar spatader ervaring. Hiervoor heb je geen verwijsbrief nodig en kun je vaak al binnen een week terecht. Bel 074 – 376 44 08 voor een afspraak.