Zo Ben Je Lief Voor Je Vaten

spataderenHoewel we geneigd zijn te denken dat spataderen vooral een probleem is voor vrouwen, kunnen zowel mannen als vrouwen spataderen ontwikkelen. Spataderen zijn dikke, paars/blauw, kronkelig verlopende aderen die vaak onder de huid zichtbaar zijn. Ongeveer de helft van de vrouwen en iets minder dan de helft van de mannen krijgt te maken met één of andere vorm van spataders.

Er zijn een aantal manieren om spataderen te voorkomen en te behandelen, variërend van een operatie tot medicatie, van levensstijl veranderingen tot een elastische kous. Spataderen zijn bijna altijd een symptoon van een onderliggend vaatprobleem: de doorbloeding in de vaten is niet optimaal, de kleppen functioneren niet goed.

Wanneer je je huisarts bezoekt voor je spataderen zal hij of zij je waarschijnlijk eerst adviseren je levensstijl aan te passen voordat je een bezoek aan de spataderspecialist brengt of een operatie overweegt. Veranderingen in je levensstijl kunnen een slechte doorbloeding verminderen met als bijkomend voordeel, meer energie, een mooiere huid, een betere hartconditie en een betere spijsvertering. Het is natuurlijk geen oplossing voor het onderliggende probleem: slecht functionerende kleppen.

Wat kun je doen?

  1. Ga wandelen, zwemmen of fietsen

Regelmatig bewegen is de nummer één als het gaat om het stimuleren van de bloedcirculatie en het voorkomen van problemen. Langdurig in dezelfde houding zitten of staan wordt (vaak in combinatie met erfelijke belasting) geassocieerd met een verhoogd risico op spataderen. Te lang staan of zitten maakt het moeilijker om het bloed naar het hart terug te pompen. Bewegen werkt ook bloeddrukverlagend. Ook dit kan bijdragen aan het voorkomen van spataderen.

  1. Zorg voor een gezond gewicht

Mensen met overgewicht, met name vrouwen en ouderen, hebben meer kans op spataderen. Overgewicht zorgt voor meer druk op de aderen en dat kan ervoor zorgen dat de vaten wijder worden en de kleppen niet meer naar behoren functioneren. Spataderen zijn moeilijker te diagnostiseren en te behandelen bij mensen met overgewicht. De spataderen blijven vaak onopgemerkt omdat ze minder goed zichtbaar zijn, vaak dieper liggen. Ze worden pas opgemerkt wanneer ze groter worden of voor problemen zorgen.

  1. Zorg voor gezonde voeding die spataderproblemen helpt voorkomen

Door de slechte bloedcirculatie en de trage bloedstroom kan het bloed in de vaten gaan stollen. Bloedstolling in een ader kan leiden tot (spatader)ontstekingen. Bepaalde voedingsmiddelen helpen problemen te voorkomen en de doorbloeding te verbeteren.

  •  Vezels zijn noodzakelijk voor een gezonde spijsvertering. Het eten van 30-40 gram vezels per dag is een goede manier om constipatie te voorkomen. Constipatie kan zorgen voor een opgeblazen gevoel en een verhoogde druk op de aderen rond de buik en de benen. Vezelrijke voedingsmiddelen zijn: Chiazaad, lijnzaad, groenten, vers fruit, kiemgroenten peulvruchten en volkorenbrood.
  • Antioxidanten, zoals flavonoïden (aanwezig in bessen), vitamine C en vitamine E (beide aanwezig in groene groenten en citrusvruchten), dragen bij aan de versterking van de aders en kunnen ontstekingen helpen voorkomen. Vitamine E zou kunnen helpen bloedstolsels te voorkomen en vitamine C is een krachtige ontstekingsremmer.
  • Artsen schrijven soms diuretica voor om overtollig vocht kwijt te raken. Je kunt dit zelf bewerkstelligen door het eten van natuurlijke diuretica: verse kruiden (peterselie, koriander, basilicum), venkel, komkommer, asperges en selderij.
  • Problemen met de bloeddruk en beenkrampen kunnen op een tekort aan kalium en magnesium duiden. Magnesiumrijke voedingsmiddelen zijn bladgroenten, avocado, bananen en zoete aardappelen.
  • Kruiden als cayennepeper of curry warmen het lichaam op en laten het bloed stromen. Voeg pittige kruiden toe voor een gezonde bloedsomloop.
  • Vis en schelpdieren zoals zalm, makreel, ansjovis, sardines en tonijn leveren omega 3-vetzuren die belangrijk zijn voor een goede doorbloeding.
  • Appelazijn verbetert de bloedcirculatie en is een effectieve ontstekingsremmer.

Een groot voordeel van natuurlijke oplossingen is dat ze weinig tot geen risico vormen. Heb je klachten of vermoed je spataderen neem dan contact op met je huisarts of maak een afspraak bij de TwenteHof Kliniek voor een (gratis) microconsult. Bel 074 – 376 44 08