Kunnen Slechte Vaten de Oorzaak van ‘Restless legs’ Zijn?

restjes_legsRusteloze benen kunnen erg vervelend zijn. Het gevoel dat de benen moeten bewegen of dat het lijkt alsof je een electrische schok krijgt tijdens de slaap kan voor een onrustige nachtrust zorgen. Het plotseling samentrekken van een been geeft een vervelend gevoel.

Voor veel mensen met het zogenaamde “Restless Legs Syndrome”, is stil zitten niet gemakkelijk, laat staan rustig in slaap vallen en doorslapen. De meeste mensen hebben het over een sensatie die lastig te omschrijven valt. Wanneer er naar de klachten wordt gevraagd worden dingen gezegd als ‘een ongemakkelijk, irritant of kriebelend gevoel’ en hebben mensen het over ‘plotselinge, schokkende bewegingen.’

De oorzaak van onrustige benen (Restless Legs Syndrome (RLS) is onduidelijk. Er zijn veel theorieën zonder dat de vinger gelegd kan worden op de precieze oorzaak. Wat wel duidelijk is dat veel patienten met onrustige benen vaak een onderliggend vaatprobleem hebben.

De meeste huisartsen zullen niet gelijk aan een vaatprobleem denken wanneer een patiënt met klachten van onrustige benen op het spreekuur komt. Maar als aderspecialist met een lange staat van dienst weten we dat aderlijden de oorzaak kan zijn van veel beenklachten: van rusteloze benen tot open benen en oedeem.

Een lichtpuntje in dit alles is dat meer dan de helft van de patiënten met een (middels duplexonderzoek) opgespoord vaatprobleem die een spataderbehandeling hebben ondergaan belangrijke verbeteringen ervaren of helemaal van hun klachten af zijn.

Praat er eens over met de huisarts. Of maak vandaag nog een afspraak voor een microconsult bij de vaatspecialist van de TwenteHof Kliniek. Deze kan al tijdens een kort bezoek een probleem met de vaten opsporen. Liever een uitgebreid vaatonderzoek? Vraag dan een verwijsbrief bij de huisarts. Een uitgebreid vaatonderzoek wordt (m.u.v. het eigen risico) door uw zorgverzekeraar vergoed.

Bel (maandag t/m woensdag) 074 – 376 44 08. Als aderproblemen worden ontdekt is de oplossing nabij!