SpataderMythe Nr. 1

spatadermythe“Een spataderbehandeling is duur en wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar.”

Je hoort het vaak zowel van huisartsen als van patienten: “Spataderbehandelingen worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.” Dit is (meestal) niet waar. Hieronder wordt uitgelegd hoe het zit.

Spataderen zijn het gevolg van een niet goed functionerend vaatsysteem. De vergoeding van het onderzoek en de behandeling van spataderen door de zorgverzekeraar is afhankelijk van de klachten en de diagnose.

Spataderlaserbehandelingen worden door de zorgverzekeraar vergoed als er een medische indicatie is. Een medische indicatie betekent dat je klachten hebt die kunnen passen bij spataderen (pijn, steken, vermoeid gevoel, rusteloze benen en dat je huisarts (door middel van een verwijsbrief) de specialist vraagt verder onderzoek (en eventueel een behandeling) te verrichten.

Heb je alleen cosmetische klachten en wil je je spataderen laten behandelen dan wordt de behandeling niet vergoed door je zorgverzekeraar.

Heb je medische klachten: pijn, steken, vermoeid gevoel, rusteloze benen en ben je verwezen door je huisarts (je hebt dus een verwijsbrief) dan wordt het onderzoek en de eventuele laserbehandeling vergoed door je zorgverzekeraar.

Heb je klachten maar zijn er geen zichtbare spataderen aan de buitenkant en ben je verwezen door je huisarts dan wordt het onderzoek en de eventuele laserbehandeling vergoed door je zorgverzekeraar.

De vergoeding van je onderzoek en je eventuele behandeling bij de TwenteHof Kliniek is hetzelfde als wanneer je naar een ziekenhuis zou gaan. De Twentehof Kliniek kent een coulance regeling met betrekking tot het deel dat eventueel niet door je verzekering wordt vergoed. Ervaar het verschil, kies voor kleinschalige, specialistische zorg zonder wachttijden. Maak een afspraak op de poli vaatchirurgie van de TwenteHof Kliniek.