Spataders in de hoofdrol bij RTL-4 programma ‘Verminkt’

spataders_bij_oosterwalIn het nieuwe RTL 4-programma ‘Verminkt’ van dinsdag 23 mei jl. werden de spataderen van mevrouw Grubbe bekeken en behandeld. Mevrouw Grubbe vindt dat ze grote lelijke spataderen heeft en durft geen rokken en korte broeken meer te dragen. Daarnaast is ze bang voor een ‘open been’. Haar dokter heeft haar het advies gegeven er maar “mee te leren leven.” Het programma ‘Verminkt’ is voor mevrouw Grubbe de laatste strohalm om van haar spataderen af te komen.

Niets meer aan te doen

We zien het vaak op het spataderspreekuur van de poli vaatchirurgie van de TwenteHof Kliniek. Mensen als mevrouw Grubbe die al jaren last hebben van spataderen. Vaak zijn ze in het verleden behandeld (gestript) zonder het resultaat waar ze op gehoopt hadden. Soms is hun meegedeeld dat er niets meer aan te doen is.

Bang voor complicaties

Het is begrijpelijk dat mensen, naast dat ze zich voor hun benen schamen, bang zijn voor complicaties. Dit is een goede reden om naar de oorzaak van het probleem op zoek te gaan. Wanneer de inwendige oorzaak is aangepakt kan er aandacht geschonken worden aan het uitwendig zichtbare deel. Hiermee wordt de kans op complicaties zo klein mogelijk gemaakt.

Terugkomende spataderen

Op de voorkant van de benen van mevrouw Grubbe zijn behalve op de voeten niet zo veel spataderen te zien. Aan de achterkant zijn aan beide benen uitgebreide spataderen aanwezig. De vaatchirug vertelt dat bij eerdere ingrepen, waarbij de ader mogelijk is afgebonden, waarschijnlijk een reststukje weer verbinding heeft gezocht met andere aderen. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor het terugkomen van de spataderen.

Patiëntvriendelijke laserbehandeling

Tegenwoordig kan de spatader intern met laser behandeld worden. Dus in plaats van wat er vroeger gedaan werd (het strippen), schroeien we de ader onder verdoving gewoon dicht. Dit is de behandeling die ook veel door vaatchirug Vafi in de TwenteHof Kliniek wordt toegepast.

Voor de operatie start brengt dokter Vafi de spataderen opnieuw in kaart. Tijdens de laserbehandeling wordt de ader aangeprikt en wordt de laserdraad in de ader ingebracht. De laser schakelt de ader uit door hem dicht te schroeien. Als dat gebeurd is kunnen de uitwendig zichtbare adertjes nog behandeld worden. Het voordeel van de spatader laserbehandeling is dat er alleen maar via een klein prikgaatje gewerkt wordt. Hierdoor kan de patient snel weer de normale activiteiten hervatten.

Herwonnen zelfvertrouwen

Mevrouw Grubbe had veel last van haar spataderen. Ze is een aantal keren geopereerd maar niets hielp. Haar arts zag er geen heil meer in en zei dat ze er maar mee moest leren leven. Mevrouw Grubbe ging er 9 jaar lang onder gebukt. Na een bezoek aan de vaatchirurg durft ze weer in rok op het strand om met haar kleinzoon in de branding te spelen. Er is veel veranderd in haar leven. Ze kijkt met plezier in de spiegel en heeft haar zelfvertrouwen terug. Ze denkt dat ze zeker niet de enige is. ‘Er zullen veel mensen zijn die hun benen verstoppen omdat ze lelijke spataders hebben. En als ze er dan net zo veel verdriet van hebben als ik, dan is dat heel jammer.’

Heeft u last van spataderen? Bent u eerder geopereerd geweest en niet tevreden? Verstop uw benen niet langer in een lange broek. Maak een afspraak op het spataderspreekuur van dokter Vafi en de TwenteHof Kliniek. Bel 074 – 376 44 08.