Broccoli in het zonnetje ☀️

broccoliBroccoli is een superfood, een zeer belangrijk onderdeel van een gezond dieet. Terwijl broccoli op grote schaal wordt gewaardeerd om zijn smaak, realiseren de meeste mensen zich de gezondheidsvoordelen niet. Broccoli zit vol met vitamine A, B, C, E, K, ijzer, calcium, zink, magnesium en koper. Het beschermt je tegen hart en vaatziekten, het verlaagt je cholesterol, het verkleint de kans op longziekten, het verkleint de kans op artrose en het is goed voor je botten. Bovendien bevat het Sulforafaan, een sterke antioxidant waar op dit moment veel onderzoek naar gedaan wordt met betrekking tot kanker. Daar bovenop, blijkt uit recent onderzoek, geeft ongekookte, rauwe broccoli gezondheidsvoordelen voor de maag.

Verse, jonge broccoli mag niet vezelig zijn of zwavelachtig smaken. Voor de beste smaak berg je de ongewassen groente op in de groentelade van je koelkast en gebruik je het kort na aankoop. Was de groente vlak voor het bereiden.

Broccoli kan worden toegevoegd aan wraps, pasta, pizza en aan soep.

Snelle tips om nog meer van broccoli te genieten:

  • Pasta met olijfolie, gestoomde broccoli en pijnboompitten (zout en peper naar smaak)
  • Soep van gepureerde gekookte broccoli en bloemkool, gecombineerd met kruiden, knoflook en ui
  • Omelet met kleine stukjes broccoli
  • Eigen pesto of pastasaus van broccoli

 

 

 

 

 

Spataders in de hoofdrol bij RTL-4 programma ‘Verminkt’

spataders_bij_oosterwalIn het nieuwe RTL 4-programma ‘Verminkt’ van dinsdag 23 mei jl. werden de spataderen van mevrouw Grubbe bekeken en behandeld. Mevrouw Grubbe vindt dat ze grote lelijke spataderen heeft en durft geen rokken en korte broeken meer te dragen. Daarnaast is ze bang voor een ‘open been’. Haar dokter heeft haar het advies gegeven er maar “mee te leren leven.” Het programma ‘Verminkt’ is voor mevrouw Grubbe de laatste strohalm om van haar spataderen af te komen.

Niets meer aan te doen

We zien het vaak op het spataderspreekuur van de poli vaatchirurgie van de TwenteHof Kliniek. Mensen als mevrouw Grubbe die al jaren last hebben van spataderen. Vaak zijn ze in het verleden behandeld (gestript) zonder het resultaat waar ze op gehoopt hadden. Soms is hun meegedeeld dat er niets meer aan te doen is.

Bang voor complicaties

Het is begrijpelijk dat mensen, naast dat ze zich voor hun benen schamen, bang zijn voor complicaties. Dit is een goede reden om naar de oorzaak van het probleem op zoek te gaan. Wanneer de inwendige oorzaak is aangepakt kan er aandacht geschonken worden aan het uitwendig zichtbare deel. Hiermee wordt de kans op complicaties zo klein mogelijk gemaakt.

Terugkomende spataderen

Op de voorkant van de benen van mevrouw Grubbe zijn behalve op de voeten niet zo veel spataderen te zien. Aan de achterkant zijn aan beide benen uitgebreide spataderen aanwezig. De vaatchirug vertelt dat bij eerdere ingrepen, waarbij de ader mogelijk is afgebonden, waarschijnlijk een reststukje weer verbinding heeft gezocht met andere aderen. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor het terugkomen van de spataderen.

Patiëntvriendelijke laserbehandeling

Tegenwoordig kan de spatader intern met laser behandeld worden. Dus in plaats van wat er vroeger gedaan werd (het strippen), schroeien we de ader onder verdoving gewoon dicht. Dit is de behandeling die ook veel door vaatchirug Vafi in de TwenteHof Kliniek wordt toegepast.

Voor de operatie start brengt dokter Vafi de spataderen opnieuw in kaart. Tijdens de laserbehandeling wordt de ader aangeprikt en wordt de laserdraad in de ader ingebracht. De laser schakelt de ader uit door hem dicht te schroeien. Als dat gebeurd is kunnen de uitwendig zichtbare adertjes nog behandeld worden. Het voordeel van de spatader laserbehandeling is dat er alleen maar via een klein prikgaatje gewerkt wordt. Hierdoor kan de patient snel weer de normale activiteiten hervatten.

Herwonnen zelfvertrouwen

Mevrouw Grubbe had veel last van haar spataderen. Ze is een aantal keren geopereerd maar niets hielp. Haar arts zag er geen heil meer in en zei dat ze er maar mee moest leren leven. Mevrouw Grubbe ging er 9 jaar lang onder gebukt. Na een bezoek aan de vaatchirurg durft ze weer in rok op het strand om met haar kleinzoon in de branding te spelen. Er is veel veranderd in haar leven. Ze kijkt met plezier in de spiegel en heeft haar zelfvertrouwen terug. Ze denkt dat ze zeker niet de enige is. ‘Er zullen veel mensen zijn die hun benen verstoppen omdat ze lelijke spataders hebben. En als ze er dan net zo veel verdriet van hebben als ik, dan is dat heel jammer.’

Heeft u last van spataderen? Bent u eerder geopereerd geweest en niet tevreden? Verstop uw benen niet langer in een lange broek. Maak een afspraak op het spataderspreekuur van dokter Vafi en de TwenteHof Kliniek. Bel 074 – 376 44 08.

SpataderMythe Nr. 1

spatadermythe“Een spataderbehandeling is duur en wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar.”

Je hoort het vaak zowel van huisartsen als van patienten: “Spataderbehandelingen worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.” Dit is (meestal) niet waar. Hieronder wordt uitgelegd hoe het zit.

Spataderen zijn het gevolg van een niet goed functionerend vaatsysteem. De vergoeding van het onderzoek en de behandeling van spataderen door de zorgverzekeraar is afhankelijk van de klachten en de diagnose.

Spataderlaserbehandelingen worden door de zorgverzekeraar vergoed als er een medische indicatie is. Een medische indicatie betekent dat je klachten hebt die kunnen passen bij spataderen (pijn, steken, vermoeid gevoel, rusteloze benen en dat je huisarts (door middel van een verwijsbrief) de specialist vraagt verder onderzoek (en eventueel een behandeling) te verrichten.

Heb je alleen cosmetische klachten en wil je je spataderen laten behandelen dan wordt de behandeling niet vergoed door je zorgverzekeraar.

Heb je medische klachten: pijn, steken, vermoeid gevoel, rusteloze benen en ben je verwezen door je huisarts (je hebt dus een verwijsbrief) dan wordt het onderzoek en de eventuele laserbehandeling vergoed door je zorgverzekeraar.

Heb je klachten maar zijn er geen zichtbare spataderen aan de buitenkant en ben je verwezen door je huisarts dan wordt het onderzoek en de eventuele laserbehandeling vergoed door je zorgverzekeraar.

De vergoeding van je onderzoek en je eventuele behandeling bij de TwenteHof Kliniek is hetzelfde als wanneer je naar een ziekenhuis zou gaan. De Twentehof Kliniek kent een coulance regeling met betrekking tot het deel dat eventueel niet door je verzekering wordt vergoed. Ervaar het verschil, kies voor kleinschalige, specialistische zorg zonder wachttijden. Maak een afspraak op de poli vaatchirurgie van de TwenteHof Kliniek.

Kunnen Slechte Vaten de Oorzaak van ‘Restless legs’ Zijn?

restjes_legsRusteloze benen kunnen erg vervelend zijn. Het gevoel dat de benen moeten bewegen of dat het lijkt alsof je een electrische schok krijgt tijdens de slaap kan voor een onrustige nachtrust zorgen. Het plotseling samentrekken van een been geeft een vervelend gevoel.

Voor veel mensen met het zogenaamde “Restless Legs Syndrome”, is stil zitten niet gemakkelijk, laat staan rustig in slaap vallen en doorslapen. De meeste mensen hebben het over een sensatie die lastig te omschrijven valt. Wanneer er naar de klachten wordt gevraagd worden dingen gezegd als ‘een ongemakkelijk, irritant of kriebelend gevoel’ en hebben mensen het over ‘plotselinge, schokkende bewegingen.’

De oorzaak van onrustige benen (Restless Legs Syndrome (RLS) is onduidelijk. Er zijn veel theorieën zonder dat de vinger gelegd kan worden op de precieze oorzaak. Wat wel duidelijk is dat veel patienten met onrustige benen vaak een onderliggend vaatprobleem hebben.

De meeste huisartsen zullen niet gelijk aan een vaatprobleem denken wanneer een patiënt met klachten van onrustige benen op het spreekuur komt. Maar als aderspecialist met een lange staat van dienst weten we dat aderlijden de oorzaak kan zijn van veel beenklachten: van rusteloze benen tot open benen en oedeem.

Een lichtpuntje in dit alles is dat meer dan de helft van de patiënten met een (middels duplexonderzoek) opgespoord vaatprobleem die een spataderbehandeling hebben ondergaan belangrijke verbeteringen ervaren of helemaal van hun klachten af zijn.

Praat er eens over met de huisarts. Of maak vandaag nog een afspraak voor een microconsult bij de vaatspecialist van de TwenteHof Kliniek. Deze kan al tijdens een kort bezoek een probleem met de vaten opsporen. Liever een uitgebreid vaatonderzoek? Vraag dan een verwijsbrief bij de huisarts. Een uitgebreid vaatonderzoek wordt (m.u.v. het eigen risico) door uw zorgverzekeraar vergoed.

Bel (maandag t/m woensdag) 074 – 376 44 08. Als aderproblemen worden ontdekt is de oplossing nabij!

 

Dippen in houmous!

HoumousHoumous bestaat uit kikkererwten, sesampasta (tahin) en specerijen en heeft veel gezonde voordelen. Het is onder andere goed voor je spijsverteringskanaal, je bloedvatenstelsel en doordat het je snel een gevoel geeft vol te zitten kan het je helpen bij het afvallen.
 
Het beste maak je houmous zelf door een pot kikkererwten (afgespoeld en uitgelekt) in de blender te mengen met het sap van 2 citroenen, 2 in plakjes gesneden knoflookteentjes, 2 eetlepels olijfolie, een snufje cayennepeper, 150 ml tahin en wat zeezout en versgemalen zwarte peper.
 
Combineer je zelfgemaakt houmous met rauwe groente of smeer het op je boterham met kaas!
 
Veggie dips-tips:
– Komkommer in reepjes.
– Reepjes paprika, vooral de rode.
– Rauwe worteltjes.
– Bleekselderij
– Tomaatjes, eventueel geprikt op een stokje.
– Gegrilde aubergine

Welke vraag moet je jezelf stellen voordat je besluit naar welke (vaat)arts je gaat?

Allan_VafiAls het om je gezondheid gaat wil je een arts die gespecialiseerd is en alles weet van spataderbehandelingen en beenproblematiek. Iemand die de complexiteit van het vaatsysteem begrijpt en is opgeleid met, en gekwalificeerd in, de nieuwste en meest doeltreffende, veilige procedures. Sommige artsen hebben moeite met spataderbehandelingen. Loop geen risico en stel jezelf niet bloot aan iemand met beperkte ervaring en focus die op een ander vlak ligt. Kies voor spataderspecialist Vafi van de TwenteHof Kliniek. Meer dan 30 jaar ervaring en een gemiddeld cijfer van 9,5.

Enkele opmerkingen van patienten:

  • “Zeer tevreden”
  • “Ik heb het allemaal als zeer prettig ervaren. Ben blij dat ik er een aantal kilometers voor heb gereden. Bedankt.”
  • “Het is perfect. Ik ben behandeld als een koningin.”