Fissura ani

Bij een fissura ani (aarscheuren) is er tijdens de ontlasting een hevige pijn, die soms zelfs uren kan aanhouden, met het gevolg dat de ontlasting met opzet wordt opgehouden. De ontlasting is daardoor vaak vast tot zeer vast. De oorzaak van de fissuur is een spasme van de interne sluitspier, waardoor de circulatie stoornis van het slijmvlies en de harde ontlasting de fissuur onderhoud. Passage van ontlasting kan gepaard gaan met enig bloedverlies.

Het belangrijkste symptoom van een fissura ani is de bijzonder heftige stekende pijn tijdens de defecatie, die urenlang kan aanhouden en tergend langzaam minder wordt. De pijn kan uitstralen naar het schaambeen, de rug en in de benen. De defecatie is een obsessie voor de patiënt. Hij probeert elke defecatie opnieuw uit te stellen, waardoor de faeces indikt en de volgende defecatie nog pijnlijker wordt. Boven op de faeces bevindt zich, daar waar de faeces de fissuur passeert een smal bloedspoor; ook aan het toiletpapier zit een streepje bloed, soms druipt het bloed uit de fissuur in het toilet.

Blijf niet langer lopen met uw anale klachten. Bel 074 – 376 44 08 voor een afspraak met onze proctoloog dokter Wetzels.