Pijnlijke benen

Benen die het goed doen zijn een kostbaar bezit. Er kunnen zich evenwel klachten voordoen die kunnen leiden tot een verstoring van uw alledaagse bezigheden. Het lopen en/of staan kan belemmerd worden doordat men last heeft van pijnlijke benen.

Welke klachten?

Er zijn talrijke klachten die in de benen ervaren kunnen worden. Ze kunnen op verschillende momenten van de dag optreden en variëren in intensiteit. Soms ’s nachts maar vooral aan het einde van de dag, soms alleen bij lopen of juist bij lang staan. Soms worden de klachten minder door te gaan lopen of juist als de benen hoog worden gelegd.

De pijn kan allerlei vormen aannemen, van weinig naar intensief, prikkelend, knellend, stekend, kriebelend, snijdend, gespannen. Aan de buitenkant is er soms niets te zien, maar er kan ook juist sprake zijn van dikke enkels, roodheid, vlekken, spataders etc. Soms is er geen touw aan vast te knopen waar de klachten precies vandaan komen.

Wat is de oorzaak?

Pijnlijke benen kunnen uiteenlopende oorzaken hebben, oorzaken die niet zo voor de hand liggen. Dikke benen wijzen vaak op ‘vocht’, waarbij aderen een rol kunnen spelen, maar ook gewrichten of problemen met het hart. Pijn in de benen kan zijn oorsprong ook vinden in problemen met de rug, zelfs zonder dat er rugklachten zijn.

Spataderen?

Typische spataderklachten kunnen aanwezig zijn zonder dat er ook maar één spatader zichtbaar is. Dan is er sprake van ‘verborgen’ spataderen die, omdat je ze niet ziet, iedereen op het verkeerde been zetten. Een geruststellend advies of een smeerseltje voor de spieren helpt dan niet. En de vaak voorgeschreven elastische kous helpt hooguit tijdelijk: deze doet niets aan het onderliggende spataderlijden.

Hoe krijg ik duidelijkheid?

Bij pijnlijke benen is aanvullend duplex onderzoek de enige manier om duidelijkheid te krijgen over een mogelijke oorzaak. Er kan dan onderscheid worden gemaakt of het iets is wat met de aderen te maken heeft. Ook rokersbenen kunnen zo worden uitgesloten. Jarenlang “u moet er maar mee leven” kan soms ineens doorbroken worden omdat er achteraf toch sprake blijkt van problemen met de aderen. In een aantal gevallen geldt dit zelfs voor het jarenlang verbinden van een ‘open been’ waarbij er toch onverwachts sprake blijkt van een aderprobleem als oorzaak voor het niet genezen van de wond.

En nu?

Meten is weten. Laat uw benen in overleg met uw huisarts doormeten bij de TwenteHof Kliniek. Een eenvoudig, pijnloos echo-duplex onderzoek kan soms een wereld van verschil maken. Bel met: +31 (074) 376-4408 voor een afspraak of laat hier uw contact gegevens achter. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Lees hier verder over de meeste gestelde vragen over spataderen.